Skip to content

PIKNIK OFIP

Piknik Organizacji Pozarządowych jest coroczną imprezą. Jego celem jest pokazanie szerokiej publiczności różnorodności działań podejmowanych przez organizacje pozarządowe. Podczas imprezy kilkadziesiąt organizacji pozarządowych z całego kraju będzie miało możliwość zaprezentowania w ciekawej formie swojej działalności, włączenia odwiedzających Piknik w prowadzone pokazy, warsztaty, happeningi, a także zachęcenia do podejmowania inicjatyw obywatelskich.

Polskie Stowarzyszenie Endometrioza wzięło udział w tegorocznym pikniku, który odbył się 17 września na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. W trakcie dwóch, intensywnych godzin rezydowania w rotacyjnym pawilonie nr 20 odwiedziły nas tłumy. Rozdałyśmy mnóstwo ulotek, tabelek z zalceniami dietetycznymi, tabelek bólu do notowania obserwacji swojego organizmu. Zebrałyśmy również kilkadziesiąt podpisów pod petycją w sprawie uznania endometriozy za chorobę przewlekłą. Absolutnym hitem dnia były endodietetyczne wypieki wg naszej dietetyczki Ilony przygotowane przez Kasię, Izę i Ilonę. Wiele osób pytało o przepisy, które zamieszczamy poniżej. Wydarzenie na Krakowskim Przedmieściu zainteresowało również parę prezydencką, która odwiedziła kilka pawilonów. Udało nam się  pochwalić naszą obecnością przed Panią Anną Komorowską, która objęła Honorowym Patronatem organizowany przez nas w marcu  Tydzień Świadomości Endometriozy.

Serdecznie dziękujemy wszystkim osobom, które nas odwiedziły. Dziękujemy za ciepłe słowa, sugestie i chęci pomocy. Dziękujemy również Polskiemu Towarzystwu Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami JelitaJ-elita” oraz Stowarzyszeniu Pomocy Chorym z Zespołem Turnera za sprawną i bezkolizyjną wymianę w pawilonie. Dziękujemy również za wszelkie rozmowy z przedstawicielami stowarzyszeń, których spotkaliśmy podczas imprezy.

 

 

PRZEPIS NA ENDOJEŻYKI

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (roztopić w kąpieli wodnej)
  • 1 garść pestek słonecznika
  • 1 szklanka ryżu preparowanego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 garści orzechów ziemnych obranych (nie solonych)

Do szklanego naczynia wsypać: pestki słonecznika, ryż preparowany, rodzynki (wcześniej namoczone w wodzie), i orzechy ziemne. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzka czekoladę, połączyć z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki ciastek dokładnie wymieszać. Łyżką formować ciastka, układać na tacy wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

 

  • Facebook
  • Google+
  • Nasza Klasa
  • YouTube
  • Pinterest