Skip to content

PRZEPISY ILONY

 

KREM Z PIECZAREK  (2-3 porcje)

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 czerwona papryka (kostka)
  • 1 filiżanka pieczarek (w plastrach wcześniej ugotowane)
  • 1 mała cebula (pokroić w kostkę)
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z 1/2 grejpfruta,
  • Posiekana świeża bazylia
  • Sól morska do smaku

Sposób przyrządzania:

W blenderze, zmiksować  ze sobą awokado, sok grejpfrutowy, czosnek i ciepłą wodę. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, posiekaną cebulę, sól i bazylię. Zupę można spożywać na zimno lub podgrzaną.

KREM Z FASOLI I ZIÓŁ   (6 porcji)

Składniki:

  • 6 szklanek wody lub bulionu warzywnego
  • 1 kg fasoli (wcześniej namoczonej w wodzie)
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 szklanki świeżo posiekanej bazylii
  • 1/4 szklanki świeżo posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki. świeżo posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

W dużym garnku, połączyć bulion warzywny, fasolę i liść laurowy. Całość doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i poddusić do miękkości fasoli około 1-1,5 godziny. Zdjąć garnek z fasoli z ognia usunąć liść laurowy. Całość zmiksować aż utworzy się gładkie puree. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Doprawić do smaku wg własnego uznania.

ZUPA KREM Z KALAFIORA  (4-6 porcji)

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • kilka gałązek pietruszki
  • 1/4 łyżeczki szałwii (lub ulubionej mieszanki ziół, przypraw)

Sposób przyrządzania:

Kalafiora oczyścić, umyć i podzielić na małe różyczki, przełożyć do garnka. Dodać pokrojone łodygi selera, marchew, czosnek i posiekaną cebulę. Przyprawić. Wszystko zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa będą miękkie. Ugotowaną zupę przestudzić, zmiksować na krem i jeszcze raz przyprawić do smaku. Dodać trochę gorącej wody, gdy zupa jest zbyt gęsta. Według tego przepisu można gotować zupę krem ​​z brokułów lub ze szparagów. Dodatkowo można do zupy dodać np. żółtko jaja (wtedy zupa będzie miała aksamitną konsystencję) lub trochę mleka ryżowego, owsianego lub migdałowego. Dodatkiem mogą też być grzanki z razowego chleba.

 

ENDOKULKI

  • 200g płatków owsianych błyskawicznych
  • 200g płatków owsianych zwykłych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (może być miód)
  • 100g rodzynek (wczesniej namoczonych)
  • 100g migdałów (pociąć na mniejsze kawałki)
  • duży banan (zetrzeć na tarce na grubych oczkach)
  • ok. szklanki mleka sojowego lub migdałowego
Można użyć dowolnych pestek, orzechów, owoców. Wedle smaku i uznania. Składniki należy wymieszać, a potem z masy uformować kulki wielkości śliwek. Następnie należy ułożyć je na pergaminie, piec w 180 st przez 30 min. Po 20 min warto przewrócić żeby się nie przypaliły na spodzie. Smacznego!
  • Facebook
  • Google+
  • Nasza Klasa
  • YouTube
  • Pinterest